23 Haziran 2010 Çarşamba

Kirpik Bakımı





Papatya ile canlı kirpikler

Gözkapağında meydana gelen iltihaplar, kirpikleri olumsuz yönde etkiler. Kirpik diplerinde kızarma, kabuklanma ve kepeklenmelere sebep olur. Bu durumda papatya suyu ile göz banyosu çok faydalıdır. Hazırlanması ve uygulanması da çok basit: Bir çay bardağı kaynak suya bir tatlı kaşığı ufalanmış papatya çiçeği konur. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir tülbentten süzülür ve bu su ile gözkapaklarına banyo yapılır.


Bazı arkadaşlarım, bademyağı sürmenin, papatya suyu ile göz banyosu yapmanın kirpikleri güçlendirdiğini söylüyorlar. Bu doğru mu? Ben de uygulasam faydası olur mu

zayıf ve seyrek kirpikleri güçlendirip sıklaştırmanın ve uzatmanın bir yolu yoktur. Bunlar tamamen genetiktir. Kirpikler, bademyağı sayesinde daha parlak ve güzel bir görünüm kazanırlar. Ama asla daha gür ve daha sık hale gelmezler. Ancak bademyağının yine de çeşitli faydaları olduğunu söylemeliyiz. Meselâ; makyajınızı temizledikten sonra kirpiklerinizi biraz bademyağı damlattığınız kirpik fırçasıyla tararsanız, pırıl pırıl olduklarını göreceksiniz.
Ayrıca gözkapağında meydana gelen iltihaplar da kirpikleri olumsuz yönde etkiler. Kirpik diplerinde kızarma, kabuklanma ve kepeklenmelere sebep olur. Bu durumda papatya suyu ile göz banyosu çok faydalıdır. Hazırlanması ve uygulanması da çok basit: Bir çay bardağı kaynak suya bir tatlı kaşığı ufalanmış papatya çiçeği konur. 15 dakika bekledikten sonra, temiz bir tülbentten süzülür ve bu su ile gözkapaklarına banyo yapılır.

Gözleri canlandıran mascara

Lancome’un en son buluşu olan Extencils mascara, bakışları belirginleştirirken kirpikleri kıvırarak gözle görünür oranda uzatıyor. Kirpikler hiç olmadığı kadar gizemli ve çekici.

Saçtan kirpik nakli!

Bayanların güzelliğini simgeleyen ancak çeşitli hastalıklar neticesinde zamanla kaybedilen kirpik, şimdi yeni bir metotla yerine ekilebiliyor. Kirpik kaybı problemini yaşayan kişiler yeni bir lokal ve basit bir cerrahi operasyonla bu dertten kurtulabilir. Nakil, kişinin kendi saç dokusuyla gerçekleştiriliyor. ABD Los Angeles’ta bir hastahanede kirpikleri olmayan 30 yaşındaki Eleve Loh’a lokal cerrahi teknikler uygulanarak kirpik nakli yapıldı. Canlı kirpik olması için Dr. Alan Bauman, hastası Eleve Loh’un kafa derisinden jiletle 3 santimetrelik şerit halinde saçlı bir tutam deri parçasını keserek aldıktan sonra, bu parçayı uygun şekilde hastasının göz kapaklarına ekti. Kanamasız ve ağrısız olarak gerçekleşen operasyon sonrası Eleve Loh’un ilk işi bir aynayla yeni görüntüsüne bakmak oldu. Bu basit lokal müdahaleden yaklaşık 4 saat sonra kendi dokusuyla uyumlu olan kirpikler, belli bir müddet sonra canlı kirpikler olarak kullanılabilir hale geliyor

Hiç düşündünüz mü? Gözlerimizi niye kırparız, diye. İlk verilecek cevabı biliyoruz: Kornea tabakamızı tozlardan koruyoruz da onun için... Ama işin gerçek rengi öyle değil. Bilim adamları, göz kırpmanın insanın çalışkanlığından tutun yalan söylemeye kadar pek çok şeye işaret ettiğini ortaya koyuyor.
Dikkat ederseniz, gözümüz sürekli nemlidir. Çünkü, göz kapaklarının her kapanışında gözyaşı bezelerinden, küçük toz parçacıklarının temizlenmesini ve göz yuvarlağının korunmasız kısmının yağlanmasını sağlayan tuzlu bir sıvı salgılanır. İşte bu gözlerimizi nemli tutmaya yarar.

Ortama göre değişir
Normal bir insan gözünü 4-6 saniye arasında bir kere kırpmaktadır. Ancak bu ortamlara göre değişebilir. Yoğundumanlı bir odada da gözümüzü temiz ve nemli tutmak için daha sık göz kırparız. Göz kırpma, beynimizin çalışmasındaki duraklama işaret eden zihinsel noktalama işareti gibidir. Yani göz kırpmak bir anlamda beynin “teneffüs anı”dır.
Normalde insanlar gözlerini bir dakika içerisinde 15 defa kırparken, bir bebek ise, bir dakika içerisinde gözünü sadece bir kere kırpar. Bunun neden böyle olduğunu araştıran bilim adamları, göz kırpmanın dikkat yoğunluğu ile ilgisinin olduğunu ortaya çıkardılar.

Öğrenen insan...
Bebekler her şeyi öğrenmek istedikleri için sürekli etraflarını araştırırken, farkında olmadan gözlerini hiç kırpmazlar. Bir dakika içerisinde sadece bir kere gözlerini kırparlar. Çünkü öğrenmek istedikleri çok şey vardır ve dikkatlerini hep uyanık tutarlar. Bunu yetişkin bir insan üzerinde uygulayan bilim adamları, ilgi çekici bir yazı okuyan ya da bir şey seyreden bir insanın, gözünü bir dakika içerisinde sadece 3-4 defa kırptığını söylüyorlar. Buna karşılık hiç bir iş yapmayan bir kişinin ise, gözünü sürekli kırptığı belirtiliyor. Bu da dikkatli kişilerin gözlerini daha az kırpıştırdığını bilimsel olarak ortaya koyuyor.

Nixon’ın kirpikleri

Göz kırpmanın yalan söyleme durumunu da ortaya çıkardığını belirten uzmanlar, buna Watergate skandalıyla koltuğundan olan ABD eski Başkanlarından Nixon’ı örnek veriyorlar. Duruşmalar sırasında hiç beklemediği sorular karşısında kalan Nixon’ın, göz kırpma sayısının bariz şekilde arttığı ve bu istatistiğin çıkarılarak mahkemede bir delil olarak kullanıldığı bildiriliyor.

Bu arada, yorgun insanların da gözlerini sıklıkla kırptıklarını belirtmek gerekir. Yorgun bir insan dinlenmiş bir kişiye göre, gözünü daha uzun süreyle ve daha sık kırpar.

Pilotların gözleri

Bilim adamları göz kırpma süresinin ve sıklığının değişik şartlar altında çeşitlilik gösterdiğini de ortaya koyuyorlar.

Araştırmalar çerçevesinde pilotları da inceleme altına alan bilim adamları, pilotların dost ülke topraklarında uçarken, gözlerini daha az kırpıyorlar. Buna karşılık düşman topraklarında uçan pilotlar, her şeyi daha net görebilmek ve kavyarabilmek için gözlerini daha sık açıp kapıyorlar. Düşman topraklarda gezerken daha sağlıklı bilgi ediniminde bulunmak isteyen pilotlar farkında olmadan kirpiklerinin yardımıyla beynine emir vererek bu çalışmayı yürütüyorlar.

SORU

Göz kirpiklerimin altında beyaz noktacıklar ve sivilceler var acab nedir güneşten mi kaynaklanıyo uzun zamandır var ve diğer seneye göre daha fazla yarıdmcı olduğunuz için teşekkürler.

CEVAP

Kirpik dıplerındekı yag bezlerının tıkanmalarına baglı gelısen bu lezyonlar bır uzmana danısılarak uygun bır recete ıle tedavı edılebılır.


Mascara'nın nasıl sürüldüğü, işlevinde ne derece başarılı olarak kirpikleri havalara kaldırdığından ötede, bir de çekiciliğini sağlayan ambalajı da değer taşır. O yüzden olsa gerek Great Lash'ın pembe yeşil, pek bir parlak, pek bir ilgi çekici bir ambalajı var. Üstelik kirpiklere hacim veriyor, bakım yapıyor ve minik fırçasıyla kolaylıkla uygulanıyor. Yani... İsterseniz deneyin

Mucizevi kirpikler yolda

BİLİYORUZ ki kadınlar kirpiklerini uzun ve gür göstermek için birçok yol denerler. Her vakit çıkan ve kirpikleri uzattığı iddia edilen rimeller piyasada sürüyle. Şimde bunlara bir yenisi eklendi. Loreal tarafından piyasaya sürülen ‘‘Extensel'li ilk maskara’’ kirpiklerde yüzde 30 gözle görünür uzunluğu garanti ediyor. Hem uzatan hem de ayıran bir rimel cinsi olan Longitude, kirpiklerin her birini kılıf gibi sararak uzamalarını sağlıyor ve ardından tarak etkili fırçasıyla da kirpikleri birbirinden ayırıyor. Hatta ne kadar cansız ve ince olursa olsun, formülü sayesinde kirpiğin en uç noktasına kadar sürülmesini sağlıyor(muş). Eh, deneyip görmek lazım, farkı neymiş bakalım...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder