23 Haziran 2010 Çarşamba

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir



Ağız kokusu bir sağlık sorunu mudur ve hangi sıklıkta görülür?

Ağız kokusu genellikle besin maddeleri ve diğer maddelerin bakteriler tarafından yıkımı sonucunda ortaya çıkar. Ağız kokusu kişilerin ağız sağlığı hakkında bilgi veren önemli bir faktör. Popülasyonun büyük bir bölümünü etkileyen ciddi bir problem.

Başka hastalıklar ile ağız kokusunun ilişkisi var mıdır?

Tıp dilinde ağız kokusu sorununa halitosis diyoruz. Halitosis ile beraber seyreden bazı ağız hastalıkları var. Bunlar ağız kuruluğu, dişeti hastalıkları, odontojenik enfeksiyonlar, oral kanserler, diş çürükleri, aftlar ve diştaşları.
Ağız ile ilgili olmayan hastalıklarda da ağız kokusu sorunu görülebilir. Bunlar, solunum sistemi hastalıkları, sinüs enfeksiyonları, diyabet, böbrek ve karaciğer yetmezliği ile sindirim sistemi hastalıkları.

Diş ve dişeti hastalıkları ile ilgisi var mıdır?

Ağız kokusu genellikle ağız hijyeninin kötü olduğu durumlarda ortaya çıkar. Dişetlerinin bakımsız, iltihaplı olması, mantar enfeksiyonları, dişlerde tartar da önemli faktörler arasında yer alır. 


Tüketilen gıdalar ile ilişkisi var mıdır?

Bazı gıdaların ağız kokusu yapma özelliği var. Bunların yaptığı kokular diğerlerinden ayırt edilmeli. Ağız ortamında ağız kokusuna neden olan birçok bakteri tespit edildi. Alınan gıdalar zamanla ağız ortamından uzaklaştırılmadığı takdirde ağız kokusuna neden olurlar. Yine dil üzerinde çeşitli nedenlerle oluşmuş bir takım bakteriler de ağız kokusu yapabilirler. 

Köklü tedaviler ile ağız kokusunun önüne geçilebilir mi?
- Öncelikle hastalarda ağız kokusuna neden olabilecek etkenler tespit edilmeli ve ortadan kaldırılmalı.
- Oral hijyen sağlanmalı ve ağız bakımı üst düzeye getirilmeli.
- Dişeti rahatsızlığı kaynaklı olan ağız kokularında dişeti tedavisi ve temizliği gerçekleştirilmeli.
- Ağız kokusuna neden olabilen sistemik hastalıklar tedavi edilmeli.
- Dildeki paslanmanın giderilmesi için dil yüzeyi iyice temizlenmeli (dişler gibi fırçalanabilir).
- Ağız kokusunu giderici sprey ve ağız gargaraları kullanılmalı. Fakat bu tip gargaralar devamlı suretle kullanılmamalı. Aksi halde ağız florasına zarar verebilirler.
Çiklet, nane, karanfil gibi ürünler ağız kokusunu önler mi?
Bu tip ürünler sadece geçici bir süre için yardımcı olabilirler. Fakat önemli olan diş ve ağız bakımının uygun bir hale getirilmesi ve iyi bir ağız hijyeninin sağlanması.Ağız kokusuna karşı dil tarağı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gökhan Açıkgöz, ‘’Alkol içeren gargaralar ve sürekli tüketilen bazı gıdalar ağız kokusuna neden oluyor. Bunu yok etmek için dil tarağı kullanılmalıdır’’ dedi.
Doç. Dr. Gökhan Açıkgöz, ağız kokusunun giderilmesi için kullanılan alkol içerikli gargaraların dilde yüzey kuruluğuna neden olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bu kuruluk da ağız kokusuna yol açıyor. Ağız kokusunun giderilmesi için kullanılan gargaralar, alkol değil, oksijen içerikli olması gerekir. Ancak, oksijen içerikli gargaraların kolay temin edilememesi nedeniyle vatandaşlar alkol içerikli olanları tercih ediyor. Bütün bunların yanı sıra, şimdilik Türkiye’de satışı olmayan dil tarağı kullanılmalıdır. Dil tarağı arkadan öne doğru sürülmeli ve sivri ucuyla da dil yarıkları temizlenmelidir.” Doç. Dr. Açıkgöz, kokunun yüzde 95 ağız, boğaz ve dil bölgesinden, yüzde 5’lik bölümünün de mide ve akciğer rahatsızlıklarından oluştuğunu bildirdi. Açıkgöz, kebap gibi baharatlı yiyecekler ve çok fazla kahve tüketiminin de koku yapan nedenler arasında bulunduğunu sözlerine ekledi

Ağız kokusu midenizdeki ve bağırsaklarınızdaki rahatsızlıktan olmaktadır. Eğer tedâvi edilip oradaki gastrit tam düzelirse, bir daha koku olmaz. Kabızlık için kepekli ekmek, ılık su, olgun meyve, kayısı kurusu veya kompostosu, sebze yemekleri faydalıdır. Gazınızın çok olması, kalın bağırsaklarınızda bir rahatsızlık olduğunu göstermektedir. Bu da genellikle spastik kolonda olur. Spor yapıp karın kaslarını güçlendirirseniz şişkinlik azalır. Az yiyin, sık yiyin. Üşütmeyin. Gaz yapıcı gıdalardan uzak durun. Tekrar bu yönden bir gastroenteroloji uzmanı ile görüşün. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanızda fayda olabilir. Boğazınızdaki koyu yapışkan tükrük, geniz akıntısından, sinüzitten, faranjitten olabilir. Bol su için. Devamlı tuzlu su ile gargara yapın. Ağız temizliğine dikkat edin.

Mis gibi nefes

Öpüşme tutkusu, daha önceleri pek de önemsemediğimiz bir sorunu gündeme getirdi. Artık pek çok kişi nefesinin kokmasından endişe duyuyor. Yapılan bir araştırmaya göre her on kişiden altısı nefes kokusundan şikayetçi. Son yıllarda el öpmenin ve tokalaşmanın yerini öpüşmek aldı. Kadınlar birbirlerini öptükleri gibi erkekler de karşılaştıkları zaman hemen birbirlerinin yanağına iki öpücük konduruyorlar.

Bunun yanı sıra ağız sağlığının da giderek bozulduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanıyor. Bu sorun nefes kokmasına neden oluyor. Ayrıca sindirim sistemindeki hastalıklar da nefesin kokmasına neden olabiliyor. İşin kötüsü, nefes kokusu sadece öpüşürken değil aynı zamanda konuşurken de kişileri rahatsız ediyor. Peki nefes kokusunu gidermek için ne yapmalı? Uzmanların önerilerini sıralayalım:

- Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız. Bu arada diş etlerinizi de fırçalamayı unutmayın. Dişlerinizin arkalarını da fırçalamanız gerektiğini hatırlatalım.

- Dilinizi dışarı uzatıp arka kısmını sık sık temizleyin.

- Maydonoz, nane ve karanfil çiğneyin.

- Havuç gibi posalı besinleri sofranızdan eksik etmeyin.

- Kahve içmeyin. Bol bol su için

- Eğer takma diş kullanıyorsanız, dişlerinizi her gece antiseptik sıvı dolu bir kaba koyun.

- Ilık, tuzlu suyla her akşam yatmadan önce gargara yapın.

- Belirli aralıklarla diş hekimine başvurup dişlerinizi kontrol ettirin. Ağzınızda çürük diş varsa, tedavi ettirin.

Ağzı kokan evde kaldı

İnsan ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen ve yüzde 97’lik bölümü dişler üzerinde biriken mikroplardan kaynaklanan ağız kokusunun düzenli ağız ve diş bakımı ile tedavi edilebileceği bildirildi. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırma sonuçlarını yayınlayan Haber Sağlık İnternet Sitesi’nin verilerine göre, 400 hasta üzerinde yapılan araştırmada, kişilerin yüzde 57’sinin “ağız kokusunun insan ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği”, yüzde 34’ünün ise “ağzı kokan kişilerle ilişki kurulamaz” görüşünü savunduğu belirtiliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 96’sı ise “ağzı kokan biriyle evlenmeyeceği”ni, yüzde 59’unun “ağız kokusunun aile hayatının devamını engelleyecek kadar kötü” olduğunu söylediği açıklandı.

Ağız kokusu boşanma sebebi

Birçok kişinin problemi olan ağız ve vücut kokusu, heyet raporuyla tespit edilmesi halinde boşanmaya da yol açabilecek. Yargıtay, boşanma davası açılan bir kadında, iddia edilen ağız ve vücut kokusunun tedavisinin mümkün olup olmadığı ve evlilik birliğini çekilmez hale getirip getirmediğinin raporla belirlenmesine karar verdi.
Temiz insanlar


İngiliz Diş Hekimleri Birliği'nin yayınladığı son bildirilerinde, yetişkinlerin yaklaşık dörtte birinin, hayatlarının bir döneminde ağız kokusu sorunuyla karşı karşıya kaldıkları anlatılıyor. Mutlaka sorunun kaynağının saptanması gerekiyor. Bol su içmek, lifli taze sebzeler yemek, diş temizliğine özen göstermek alınabilecek tedbirlerden bazıları. Daha fazla bilgi için İngiliz Diş Hekimleri Birliği'nin İnternet adresi: http://www.bda-dentistry.org.uk

Ağız kokusu aşısı: Başı ağız kokusuyla dertte olanlar, artık rahat nefes alacaklar. ABD'de, kötü nefes kokusunu mentole dönüştüren bir aşı geliştirildi. Yiyecek artıklarının atımında, bir gene sahip olan bakterilerin kötü kokuya neden olduğunu söyleyen bilim adamları, bu genin yerine nane geni aşıladıklarını söylüyorlar

Ağız kokusunu engelleme

Gerek kişiye gerekse etrafına rahatsızlık veren, ‘ağız kokusu’yla, nedenlerini bilerek ve basit önlemler alarak başetmek mümkün. Dişhekimleri, ağız kokusunun giderilmesi için iyi bir ağız hijyeni sağlamanın ilk ve en önemli adım olduğunu belirtiyorlar. Ağız hijyeninin sadece dişlerin fırçalanmasıyla bitmediğini hatırlatan uzmanlar, üzerindeki birikintilerin giderilmesi için ‘dilin de fırçalanması’nı öneriyorlar.


İstanbul Dişhekimleri Odası, Ulusal Dişhekimliği Haftası etkinlikleri kapsamında, ‘‘Ağız kokusunu kapayarak önleyemezsiniz. Dişhekimine gidin’ sloganıyla soruna dikkati çekiyor. Ağız kokusunun yüzde 90'ının ağıziçi etkenlerden kaynaklandığını belirten İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ‘‘Ağız kokusunda, besin atıklarının bakteriyel parçalanması, temizlenmemiş veya çürük dişler, dişeti ve mukoza iltihapları, dil üzerindeki birikintiler başta gelen nedenler’’ dedi. Mikroorganizmalar, besin ve epitel artıkların, dilin üzerinde birikerek kokuya yol açabildiklerini söyleyen Prof. Dr. Yücel, ‘‘Diş fırçalarken, dilin üzerine de fırça sürülmeli’’ dedi.


Çürük dişler ve dişeti sorunlarının tedavi edilmesinin de ağız kokusunu önlemek için önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, ayrıca şu önerilerde bulundu:


Kokulu yiyeceklerden kaçının,


Gece yatmadan önce yemek yemeyin (En son yatmadan 2-3 saat önce yemek yenmeli). Yine yatmadan dişlerinizi fırçalayın.


Sabah kalkıldığında ağızda oluşan kötü kokunun giderilmesi için aç karnına meyve (yarım) yiyin ya da meyve suyu için. Ardından dişlerinizi fırçalayın.


Ağız spreylerinden yararlanabilirsiniz.


AĞIZDA HER KOKUNUN BİR ANLAMI VAR


Ağız içi etkenler dışında, ağız kokusuna neden olabilecek faktörler şunlar:


Kronik anjinler


Uzun süreli açlık


Soğan, sarımsak türü kokulu yiyecekler


Genel sağlık sorunları (örneğin, ağır karaciğer hastalıklarında nefes taze ciğer, böbrek yetersizliğinde nefes ve deri irin, şeker hastalığında ise ağız aseton kokabilir).

Nefesim kötü kokuyor

Önce bu kötü kokunun bazen diş ya da dişeti hastalıklarından, örneğin diş çürüğü ya da dişeti apsesinden kaynaklanabileceğini hatırlatmalıyım. Bunun dışında başta mide olmak üzere sindirim sistemi hastalıkları ağız kokusu yapabilir. Bademcik iltihapları da nefeste ekşi bir kokuya yol açabilir. Genel bir muayeneden geçmelisin. Umarım bir hastalık belirtisi değildir. O zaman birkaç basit yöntem önereyim. Örneğin bir bardak suya bir çorba kaşığı oksijenli su koyup, bununla ağzını ve boğazını çalkalayabilirsin. Dişlerini oksijenli suyla fırçalayabilirsin.

Maydanozun yararı



Maydanoz, sindirim sistemi için son derece yararlı bir bitkidir. Adet günleri başlamadan önce vücudunuz su toplar. Bu sorundan kurtulmak için bol bol maydanoz çiğneyin. Maydanoz aynı zamanda ağız kokusunu da giderir.

Nefesim kokuyor


Ben 30 yaşında, evli, iki çocuk annesi, düzenli yaşantısı olan bir kadınım. Bir süre önce kendi çabamla diyete girdim ve 2.5 ayda 10 kg. zayıfladım. Benim sorunum diyet zamanında ağzımda kötü kokuların olması ve diyeti bıraktığım halde bu kötü kokular nöbet halinde devam ediyor. Bunun araştırılması için diş hekimine gittim, dişlerimde bir problem olmadığını söyledi. Gastrenteroloji uzmanı tetkik yaptı, burada da bir sorun yok. 'Sebepsiz olmaz, psikolojik ya da ciğer kökenli olabilir' dediler.

Nefeste koku konusunu birkaç kez ele alıp incelemiştim. Bunlarda her olasılık tartışılıyordu. Bu nedenle ben ağız kokusu ile diyet ilişkisini ele almak istiyorum. Halk arasında 'açlıktan nefesi kokmak' diye bir deyim vardır, bilirsiniz. Bu gelişigüzel söylenmiş bir söz değildir.


Uzun açlıklardan sonra insanın nefesi kokmaya başlar. Bunun nedeni, yeterince gıda alınmadığı için vücudun hayatta kalmak ve günlük yaşamı sürdürmek için gerekli enerjiyi, daha önce stokladığı yağları yakarak elde etmesidir. Yağların yoğun bir şekilde yakılması sırasında yan ürün olarak keton adı verilen maddeler açığa çıkar. Ketonlardan biri de asetondur. Çok dikkat edilirse bu kokunun asetonu andırdığı belirlenir.


Bir kişi kilo vermek için diyet yapıyorsa, nefesinin kokmasından mutlu olmalıdır. Aseton kokusu, yağların yakıldığını diyet uygulayan kişinin zayıflamakta olduğunun kanıtıdır.


Sizde de bu kokular diyet uyguladığınız sırada ortaya çıkmış. Diyeti bıraktıktan sonra, dönem dönem ortaya çıkması, o günlerde daha az kalori aldığınızı ve kilo vermeye devam ettiğinizi gösterir. Kokuları azaltmak istiyorsanız bol bol su için. Bu sayede ketonlar idrarla daha bol atılacak ve nefes yoluyla buharlaşan kısım çok azalacaktır.

Kızımın ağzı kokuyor
Kızınız için geçerli olan diğer seçenek, burnunun tıkalı olması ihtimali. Eğer tüm gün ya da gece uyurken burnundan rahat nefes alamıyorsa, ağızdan nefes alma sırasında, ağız içindeki dokular kuruyacak ve koyulaşan tükürük vb. salgılarda bakteri üremesiyle koku oluşacaktır. Ayrıca bu durum, sinüzit vb. iltihaplanmalarla da kokuya neden olabilir. Kulak boğaz burun hastalıkları uzmanı bir doktora muayene ettirmekle bu durum aydınlığa kavuşacaktır. Şeker hastalığı ve benzeri sistemik hastalıklar da ağız kokusuna yol açabilir. Bunun aydınlatılması için iç hastalıkları uzmanı bir doktorun muayenesi gerekir.


Öte yandan, kızınızın yetersiz beslenmesi de ağız kokusu nedeni olabilir. Vücudun ihtiyacından daha az enerji alındığında, vücut açığı kapatmak için yağları yakacaktır. Deri altı dokusunda biriken yağların yakılması ise keton cisimlerinin oluşmasına yol açar. Bu durumda nefes,aseton gibi kokar. Halk arasında ‘açlıktan nefesi kokuyor’ denilen durum buna bağlıdır. Ancak bu, aç kaldığı zamanlarda olup, sonradan düzelen bir haldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder