23 Haziran 2010 Çarşamba

Güzellik uykusu



Geç yatıp uykunuzu alamadığınız zaman bunun faturasını ertesi sabah mutlaka ödersiniz. Gözlerinizin altında mor halkalar, yüzünüzde çizgiler oluşur. Cildiniz ise, daha solgun ve kurudur. Bu olumsuz tablonun kaynağı bir gece önceki kötü bir uykudur. Gerçek güzellik uykusu, gece uyunan uykudur. Çünkü beynimizin salgıladığı ve cildi yenileme işlemini başlatan melatonin hormonu hava karardıktan sonra özellikle uyku sırasında üretilir.atırlayın bir kere... Geç yatıp da uykunuzu tam alamadığınız vakit kendinizi ne kadar berbat hissettiğinizi... Sanki bir gece üzerinizden kamyon geçmiş ya da dayak yemiş gibisinizdir... İşte kötü bir uyku sizi bu hallere düşürür.
Uykuyu, sadece, iki iş günü arasında karanlıkta ve yatakta geçirilen bir süreç olarak algılamayın. Sağlık açısından uyku her şey demektir.
Kadınlara güzellik açısından tavsiye edeceğimiz ve hiç kimsenin müdahalesine imkan bırakmayan tek tedavi metodu uykudur.
Çünkü güzellik uykusu, gece uyunan uykudur. Beynimizin salgıladığı melatonin hormonu hava karardıktan sonra üretilir. Cildin yenilenme işlemini işte bu hormon başlatır.
Sağlıklı hayat ölçülü alınan uykuyla başlar. Gece uykusu bir çok hastalığa en iyi ilaçtır. Bunun aksine gece yerine gündüz alınan uyku fayda yerine zarar getirir size.
Faturası çok ağır
Geç yatıp uykunuzu alamadığınız zaman bunun faturasını hemen ertesi sabah kesinlikle çok ağır şekilde ödersiniz.
Gözlerinizin altında mor halkalar, yüzünüzde çizgiler oluşur. Cildiniz solgun ve kurudur. Bu olumsuz tablonun kaynağı maalesef bir gece önceki kötü bir uykudur.

Kırışıklıklar kayboluyor.
Mimiklerin ya da güneşin yol açtığı elbette hiç bir şekilde kaybolmaz. Ancak cilteki bazı kat ve çizgilerin geceleri yok olduğu da bir gerçektir.
Çünkü cildimiz uykuda daha fazla sıvı depolar. Tansiyon düşüp, damarların genişlemesiyle dokuya bol miktarda sıvı akar. Hareketsiz olduğumuz için de bu sıvının ciltten akması zorlaşır. Sonuç ise, dokunun gerilmesi, küçük kırışıkların aldığı destekle kaybolmasıdır. Gecenin olumlu etkisini sürdürebilmek için, alçak yastık ve E vitaminli nemlendirici kremler kullanmanız yeterlidir.
İster gece yarısından önce, ister gece yarısından sonra yatın, uykunun ilk 3.5 saati gerçek bir güzellik uykusudur. Uykunun yeterli ve derin olması burada aranan tek şarttır.
Ne kadar uyuyalım?
Günümüzde başarı ibresi sabah, gece, gündüz, kısacası her an canlı olabilen kişilerden yana. Bunun yolu da 6-8 saat arasında derin ve kesintisiz bir uykudan geçiyor. Bunu yapmadığınız takdirde vücut sürekli stres hormonu üretir.
Sakın iyi uyamayı uyku hapı alarak uyumak zannetmeyin. İyi uyku için sıcak bir banyo yapın, 3-4 saat öncesinde hafif, karbonhidratı düşük yiyecekler alın, alkolden kesinlikle uzak durun, sağlam ve esnek bir yatağı tercih edin.
Unutmayın, yatağınızın asgari ölçüleri, boyundan ve eninden 30 santim fazla olmalıdır

Güzellik Ve Uyku

Uzmanlara göre güzelliğin en etkili ilacı olan uykuya dalmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunuyor. Kaliteli bir uyku için öncelikle yatılan yatağın ve yastağın ortopedik olması gerekiyor. Sağlık için geçerli bu temel kuralın ardından uzmanlar güzellik içinse başka önerilerde bulunuyor. Öncelikle geceleri cildin, gündüze oranla kendini sekiz kat daha çabuk yenilediğini belirten uzmanlar hücrelerin ve damarların aktif bir şekilde çalıştığını ve cildin uyurken daha gergin olduğunu söylüyor. Bu durumda uzmanlar gece yatmadan önce yüze sürülecek nemlendiricinin de sabahları cildin daha pürüzsüz olmasını sağlayacağını belirtiyor.
Yatmadan önce yenen yiyeceklere de dikkat edilmesi gerekiyor. Midenin geceleri rahat etmesi için yatmadan önce hafif bir şeyler yemeğe özen gösterilmesi gerektiği belirtiliyor. Bayanların en çok sevdiği yiyecekler arasında olan çikolata da yatmadan önce yenmesi tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alıyor. Çikolatada bulunan mutluluk hormonunu harekete geçiren madde sayesinde vücut rahatlıyor. Ayrıca vücudun gevşemesi için yatmadan önce ayak tabanlarına, saç derisine ve alna yapılan masajın da faydalı olduğu belirtiliyor. Uzmanların bir başka önemli tavsiyesi de uykudan önce kola, çay, kahve ve nikotin alınmaması yönünde. Ayrıca yatılan odanın 18 derece sıcaklığında, iyi havalandırılmış, sessiz olması tavsiye ediliyor. Odada mavi renklerin kullanılmasını tavsiye eden uzmanlar, bütün bunlara rağmen yaşanan uykusuzluk durumunda ise, yatarken kısık seste klasik veya slow müzik dinlemenin faydalı olacağını belirtiyorlar.

Güzellik dopingi

Geçmişteki geleneklerden biri olan 'gelin hamamı' bugün en modern güzellik salonlarına taşındı

Osmanlı'da bir gelenek halindeki gelin hamamı günümüzde modernize olmuş şekilde uygulanıyor. Bünyesinde güzellik ve bakımla ilgili pek çok yöntemi barındıran Caroline Bodycare bu eski geleneğini yaşatmak için gelin hamamını modernize etti .
ÖZEL BAKIM

Merkezin kurucusu Caroline Göral, gelin adayının ailesi ya da arkadaşlarıyla düğünden on gün önce merkeze gelip bakıma başladıklarını söylüyor, 'Bazen gelin adayının yakınları bizi arayarak gizli randevu alıyor ve kendisine sürpriz yapıyorlar. Onlarla gizli bir işbirliğiyle sürprizlerle dolu on gün geçirtiyoruz' diyor. Merkezde gelin adayı için özel bakımlar uygulanıyor. En önemli ayrıntı ise bütün bakımların yüzde yüz doğal ürünler ve aromatik yağlarla yapılması. Göral, 'Bakıma girmek isteyen kişiye ilk olarak cilt ve vücut analizi yapıyoruz. Cildinde veya vücudunda sivilce, akne, elastikiyet kaybı gibi bir problem varsa ona göre bir bakım seçiyoruz. Özellikle gelinliği sırt dekolteliyse bakıma sırtından başlıyoruz' diye konuşuyor.

TEK YA DA ÇİFT SEANS

Gelin bakımı genellikle tek seans ama problem varsa iki seans uygulanıyor. Son seansın ise düğünden üç gün yapılması öneriliyor. Son bakımda cilde bakım yapılıyor. Bu bakım özellikle oksijen takviyesine dayanıyor. Cilde canlılık ve parlaklık veriyor. Vücuda yapılan peeling ile ölü hücreler temizleniyor. Aynı gün el ve ayak bakımı da yapılıyor. Relax veya shiatsu masajlarıyla kişinin rahatlaması ve sağlanıyor. 

HANGİ HİZMETLER?

Göral, 'Bölgesel incelme, toparlanma, cilt bakımı, sırt bakımı, vücut peeling, masaj, oksijen, kaş, kirpik boyama, kaş alımı, şekil verme, sir ağda, özel el ve ayak bakımı, epilasyon. Tabii tüm bu bakımlar istenirse sadece geline değil yakınlarına da uygulanıyor. Bazen de bu bakım sırasında geline armağanlar veriliyor ve o gün bir parti havasında geçiyor. Şampanyalar havada uçuyor, pastalar kesiliyor, Latin müziği eşyiğinde eğleniliyor' diyor 


Uyurken güzelleşin

Gündüzleri rüzgara, soğuğa, güneşe, hava kirliliğine ve strese karşı sürekli bir savunma halinde olan cildiniz, kendini onararak yenilenmek ve beslenmek için organizmanın derin uyku halini, yani geceyi bekler.

YAZIN ardından cildimizin kış şartlarına uyum sağlayabilmesi için dengelenmeye ve iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Böyle dönemlerde yorgun bir günün ardından gece bakımınızı ihmal ediyorsanız, cildinizi çok şeyden yoksun bırakıyorsunuz demektir. Zira cilt kendini yenilemek ve verdiklerinizden yararlanmak için sizin uyumanızı bekler.
Cildimiz kendini onararak yenilenmek ve beslenmek için organizmanın derin uyku halini, yani geceyi bekler. Bu sebeple aktif maddelerle donanmış iyi bir bakım kremi gece boyunca ona destek olacak, cilt de verilen aktif maddeleri bu sakin döneminde çok daha iyi değerlendirecektir. Cilt bakımına kozmetiklerle destek vermek için ideal zaman dilimi, cildin aktif maddelere en fazla açık olduğu, karanlığın hüküm sürdüğü anlar, yani gecelerdir. Kozmetikçiler ve bilim adamları da bunu vurgulamaktadır.

Gündüzleri savunmada

Cilt gündüzleri sürekli bir savunma halindedir. Rüzgara karşı, soğuğa, güneşe ve hava kirliliğine karşı kendini savunmak, bu arada da stresle savaşmak zorundadır. O kadar çok yapacak işi vardır ki, kendisiyle ilgilenecek zamanı yoktur. Bu zamanı ancak gece bulabilir. Biz derin bir uykuya daldığımız anda o çalışmaya başlar. Zarar görmüş hücrelerini elden geçirip, savunma sistemini tamir ederek denge kurar ve enerjisini toplar.

Bu sayede geceleri hücre bölünmesi on misli artarak saat 01’de bölünme doruğa erişir. Yaşlı hücreler cilt yüzeyine itilirler ve genç hücreler cildin üzerinde yeni bir koruyucu tabaka oluştururlar. Üstelik cilt, gece yarısından sonra hormonlar tarafından daha iyi sulanır; kılcal kan dolaşımı da aynı şekilde bu dönemde canlanır. Cildin uygulanan ürünlerden en yoğun olarak yararlandığı saatler ise sabahın dördüdür. Görüldüğü gibi cildimiz en fazla gece yarısı ile sabahın beşi arasında kullandığımız ürünlerden yararlanıyor.
Gecenin cildimize sunduğu en büyük hizmet sakinleşmektir. Yani gün boyunca kendisini güneşe, rüzgara karşı savunurken, yaptığı strese bağlı ya da mimiklerle ilgili kırışmaların asıl sebebi olan adale kasılmaları gece boyunca sakinleştiğinde ortadan kalkar. Doğal olarak sürekli kasılmalar da, ifade kırışıklarının yerleşmesine yol açıyor.

İyi uykular


Kom, sonbahar-kış koleksiyonunda, evdeki saatlerde ve uyurken de şık olmak isteyenlere farklı seçenekler sunuyor. Bol kesimli ve rahat kıyafetlerle şık ve bakımlı görünmek isteyenler için değişik renk ve desenler hazırlanmış. Kom koleksiyonundaki tüm ürünler, yüzde yüz pamuklu kumaştan.

Uyurken neden büzülüp duruyorum?

SORU: Uykuya daldıktan sonra bacaklarımı yukarı çekip büzülüyorum, bazen kendimi o kadar sıkıştırıyorum ki, bu durum uyanmama neden oluyor. Benzer durumu bazen ev hayvanlarında da gözlüyorum. Bu durum neden kaynaklanıyor?

YANIT: Rüya görürken beynin motor kısımları, sanki rüyada karşılaşılan durumlarla gerçekten karşılaşılmış gibi ani hareketlere karşı kasları yönetiyor. Hayvanların rüyaları üzerine çalışmalar yapan araştırmacılar da motor sinirlerin (bloke edilseler de) durumla ilgili olduklarını belirtiyorlar, bu durum en azından kediler için böyle; Kedi rüya görürken, beyindeki bir merkez (locus coeruleus) motor sinirleri bloke ediyor ve düşüncelerin harekete neden olmasının önüne geçilmiş oluyor. Eğer bu merkez hasar görürse, uyuyan kedi kalkıp evde sersem sersem dolaşabiliyor, olmayan fareleri yakalamaya çalışabiliyor veya kendini yalayabiliyor. Şimdiye kadar bu durumdaki bir kedinin cinsel anlamı olan hareketler yaptığı hiç gözlenmemiş. Aynı deney insanlar üzerinde gerçekleştirilebilseydi nasıl bir sonuçla karşılaşılırdı? Bu bilinmiyor. İnsanlarda uykudaki hareketler en çok uykuya daldıtan hemen sonra görülüyor. Derin uykuya dalınınca kaslarda bir gevşeme oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder